zaterdag 28 juli 2012

Dagje cultureel

Ik ga vandaag proberen niet alles 3 keer op te schrijven. Het is vandaag een koele dag; 35 graden. Na een door Amine gebakken duizendgatenpannenkoekje (ik wil 'm mee naar huis!) zijn we toch maar niet naar de leerlooierijen gegaan omdat we van verschillende bronnen vernomen hadden dat de stank van dooie dieren braakwekkend is. En aangezien hier de dierenkoppen en -poten al bij de slager open en bloot versafgehakt liggen kan het er bij die leerpissers nog wel eens wat ruiger aan toe gaan. Bovendien werken de mensen in erbarmelijke toestanden met giftige stoffen (er wordt aan gewerkt om de looierij uit de bewoonde wereld weg te halen), en om daar nou te staan kijken en foto's te maken gaf ons geen goed gevoel. Op naar de kasbah dus: een wijk met honderden winkels in vooral kruiden. Natuurlijk kochten we een mengsel dat ter plekke gemalen werd, om thuis onze Marrokaanse schotels mee te kruiden. En wat krijgen we daar te horen? Dat de eigenaar met Maxima en Alexander op de foto staat! Wij kijken, en inderdaad geen trucage! Ben je zo ver van huis, krijg je dat! Gelijk in de houding gaan staan natuurlijk…


We bezochten ook het Centre Artisanal: Allah wat is dat groot!!! Er kwam geen einde aan de winkel en je kon er alles aan souvenirs kopen: van djellaba's tot theepotjes en van asbakken tot sieraden: het leek wel een rit in een achtbaan! Dit was de eerste en enige winkel waar je met rust gelaten werd.

We bezochten ook het Palais de la Bahia. Wat is dat groot en mooi: een doolhof aan betegelde kamers waarvan de plafonds met prachtige motieven beschilderd zijn. Na het paleis liepen we naar de ru├»nes van een ander, namelijk het Palais El Badii . Het lopen werd steeds zwaarder na gisterenen en vandaag weer: de blaren staan op m'n hielen en Tim z'n kuiten zijn net jeu de bouleballen. Dus weer op naar de riad om voor het eten even te chillen onder de airco in de kamer (Tim) en op mijn bankje op het dakterras (Eus).Gisteravond hebben we gegeten op het dakterras van Cafe de Paris aan het plein. Simpel maar prima, alleen de meloen toe, smaakte naar de goedkope rozenparfum die de ober opspoot voordat hij ons kwam bedienen. Afijn beter dan de pislucht die hier overal in elke straat hangt… de geuren van Marrakesh zijn divers: pis, paardenmest, rozen, fleur d'oranger, kaneel en steranijs. Gelardeerd met een keur aan lijfgeuren.


Vanavond hebben we voor de laatste avond gereserveerd in Maison Arabe, een sjieke tent die naast onze Riad zit. Hoeven we ook niet zover te lopen…! Morgen nog een korte dag en dan is het alweer voorbij: jammer maar ook prima, 4 dagen is precies goed om net niet aggresief te worden als er weer iemand op je afkomt om de weg te wijzen, je een restaurant of winkel in te sleuren of wat dan ook als ze maar aan je kunnen verdienen. Niet gek want een groot gedeelte van de bevolking leeft hier echt in armoede.

 

Geen opmerkingen: